Lactose vrije cake

 

Ingrediënten

 

250g suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
3 eieren
200 g (dus niet ml!!!) olijfolie, ook voor invetten van de cakevorm
75 g water
250 g cakemeel (Kijk naar ingredienten!!)
Evt. paneermeel voor bestrooien van de cakevorm
scheut citroenbrandewijn (ongeveer een borrelglaasje)

 

 

Cakevorm van 30 cm

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen zoals je gewend bent. Ik bak mijn cakes altijd op 160 graden, heteluchtoven.

Terwijl de oven voorverwarmt:
Suiker, vanillesuiker, zout en eieren luchtig kloppen.
Intussen de olijfolie afwegen in een kom of iets dergelijks.
De cakevorm invetten met een beetje van de afgewogen olijfolie en evt. bestrooien met paneermeel.
Water afwegen in een bekertje en toevoegen aan de olijfolie (de olie gaat drijven en komt zo beter uit de kom).
Water en olie toevoegen aan het ei-suiker mengsel in de beslagkom en er doorheen mengen.
Cakemeel toevoegen aan het beslag en luchtig kloppen.
Tot slot een scheut citroenbrandewijn toevoegen voor een lekkere citroensmaak en het beslag in de cakevorm gieten.
De cake ongeveer 10 minuten langer bakken dan je gewend bent. Ik bak boter/margarine cakes 55 minuten en olijfolie cakes 1 uur en 5 minuten.

Eet smakelijk!

 

Wat ook erg lekker is: de geraspte schil en het sap van een (biologische) citroen door de cake doen, i.p.v. de citroenbrandewijn. Alleen gaat de citroenrasp altijd samenklonteren aan de gardes van mijn mixer. Geen idee waarom? Ik schraap het eraf en meng het alsnog door het beslag. Het kost even wat tijd en aandacht, maar geeft natuurlijk wel een echte citroensmaak!