Trendytaart

                                Taart van Gonnie

 

Koekjes. naar recept van Peggy Porschen.

Suikerkoekjes,

Kruidkoekjes,

Gevulde koeken.

 

Recept voor suikerkoekjes.

Voor ca 25 middelgrote koekjes.

 

200 gram zachte boter,

200 gr suiker,

1 ei, losgeklopt,

400 gr tarwebloem, plus extra om te bestrooien

 

Smaakversterkers naar keuze.

voeg voor vanillekoekjes de zaadjes van 1 vanillestokje toe,

voeg voor citroenkoekjes een fijgeraspte schil van 1 citroen toe,

voeg voor sinaasappelkoekjes een fijngeraspte schil van 1 sinaasappel toe,

vervang voor de chocoladekoekjes 50 gr bloem door 50 gr cacao.

 

1. Klop in een keukenmachine met een kneedhaak of met een mixer de boter met de suiker en de smaakversterkers naar keuze romig. Klop niet te lang.

 

2. Klop het ei door het mengsel. Voeg de bloem toe en laat de keukenmachine of mixer op lage snelheid draaien tot een samenhangend deeg is ontstaan. Vorm een bal van het deeg en laat het verpakt in plastic minstens een uur in de koelkast rusten.

 

3. Kneed het deeg op met een met bloem bestrooid werkblad kort door. Rol het deeg tussen twee latjes van ong. 1/2 cm dik uit tot een lap van gelijke dikte.

 

4. Steek met de vormpjes uit het deeg, en leg ze met behulp van een paletmes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden, heteluchtoven op 160 graden.

 

5. Bak de koekjes 8-12 minuten tot de randen goudbruin zijn, en laat ze op een rooster afkoelen.

 

 

Recept voor Kruidkoekjes.

Voor ca. 30 middelgrote koekjes

 

200 gr boter, in blokjes,

2 theel. bakpoeder,

450 gr. tarwebloem,

 

Voor het kruidenmengsel;

180 gr donkerbruine bastersuiker,

6 eetl. vloeibare honing,

2 eetl. sinaasappelsap,

2 eetl. kaneel,

2 eetl. gemberpoeder,

2 theel. pimentpoeder,

zaadjes van 1 vanillestokje,

mespuntje zout

 

1. Doe alle ingredienten voor het mengsel in een steelpan en breng het al roerend aan de kook.

 

2. Neem de pan van het vuur en roer er met een houten lepel zorgvuldig er de klontjes boter door.

 

3. Klop als alles goed gemengd is het bakpoeder kort door het mengsel.

 

4. Giet het mengsel in een kom van de keukenmachine of de mixer en laat afkoelen tot het lauwwarm is.

 

5. Zeef de bloem op het mengsel en lat de keukenmachine of mixer op een lage snelheid draaien tot een samnehangend deeg is ontstaan.

 

6 Vorm een bal van het deeg en laat het verpakt in plastic folie een paar uur of een nacht in de koelkast rusten.

 

7. Kneed het deeg op een met bloem bestrooid werkblad kort door. Rol het deeg tussen twee latjes van 1,2 cm dik uit tot een lap van gelijke dikte.

 

8. Steek met de vormpjes koekjes uit het deeg en leg ze met behulp van een paletmes op een met bakpapier beklede bakplaat.

 

9. Zet de bakplaat 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden, hetelucht op 180 graden.

 

10. Bak de koekjes 10-12 minuten in de voorverwarmde oven tot ze stevig anvoelen als je er op drukt.

 

11. Schep de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster. Verpakt in plastic of aluminiumfolie kunnen ze op een koele en droge plaats tot 1 maand worden bewaard (dat geld ook voor de suikerkoekjes).

 

Gevulde koeken,

 

250 gr. Bloem,180 gr. Boter,

 

150 gr. basterdsuiker,

2 theel.water,

1 theel. citroenrasp

 

Maak van alles een deeg en laat het een paar uur opstijven in de koeling.

 

Intussen meng je 200 gr. amandelspijs met wat citroen rasp,en een losgeklopt ei, niet alles tegelijk, niet te slap maken.

 

Kneed het deeg nog even en rol het uit tot 2mm dikte en steek met een kartelsteker 12-24 stuks uit.

Leg daar de helft van op de ingevette bakplaat.

Spuit dan in het midden van ieder deegplakje een bolletje spijs.

Leg daarop de andere helft van de deegplakjes en bestrijk ze met een losgeklopt ei, en leg er een halve amandel op en strijk ze naar een kartiertje nog een keer.

Verwarm je oven tot 175 graden, hetelucht op 155 graden

En bak af in 15- 20 minuten goudbruin en gaar.

 

Als ze bijna afgekoeld zijn, steek er met een paletmes onder en haal ze van de plaat en laat ze verder afkoelen.